Pierzga

Pierzga. Dlaczego tak trudno ją dostać a cena wielokrotnie przewyższa cenę miodu?

Ponieważ jest bezcennym źródłem białka i właściwości prozdrowotnych nie tylko dla ludzi ale również dla pszczół. Niedobór pierzgi lub pierzga powstała z pyłku zebranego z monokultur, powoduje niedorozwój i słabnięcie rodziny pszczelej. Dlatego każdorazowe zabranie ramki pierzgi z ula, trzeba dwa razy przemyśleć. W niektórych rejonach naszego kraju jest to wręcz niemożliwe ( ze względu na możliwość osłabienia rodzin pszczelich). Pozyskanie pierzgi wiąże się ze zniszczeniem zbudowanych ramek pszczelich(np. 1 kg pierzgi to zniszczenie 5-30 ramek), dostosowanie gospodarki pasiecznej do jej pozyskania i przechowania.

Pierzga z żyznych lasów mieszanych i łąk Chojnowskiego Parku Krajobrazowego powstała z pyłku zbieranego z wielu gatunków kwiatów. Dzięki temu ma szersze spektrum działania niż powstała na monokulturach uprawnych.

 

Właściwości pierzgi pszczelej

Pierzgą można leczyć dolegliwości wątroby, anemię, reumatyzm oraz można stosować przy zwalczaniu problemów z woreczkiem żółciowym. Jest bardzo rozpowszechniona przy regulacji pracy jelit i uciążliwościach związanych z trawieniem. Ma unikalną właściwość przyspieszania odbudowy wszystkich komórek organizmu. Zapobiega powstawaniu wielu schorzeń.

Jej stosowanie w przypadku anemii, depresji, stanu osłabienia jest szeroko rozpowszechnione. Pierzga ma również szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby i organizmu, działa odtruwając i ochronnie, stosowana szeroko w schorzeniach układu krwionośnego. Działa wzmacniająco i regeneruje w okresie osłabienia po operacjach, stanach pozawałowych oraz w stanach chronicznego zmęczenia. Silne acz naturalne działanie przy leczeniu anemii. Wzmacnia mięśnie i działa hamująco w stosunku do nowotworów. Poprawia wzrok oraz wydajność mózgu. Działanie pierzgi uzupełnia stosowanie pyłku pszczelego

Pierzga jest uniwersalną odżywką uzupełniającą wszystkie niedobory przy monotonnym odżywianiu. W zachodnich państwach jest antidotum dla studentów oderwanych od domu rodzinnego J

Sami spożywamy pierzgę w następujący sposób. Czubatą łyżeczkę zalewamy wodą. Rano wypijamy na czczo. To rozpuszczenie pierzgi w wodzie na 10 godzin wielokrotnie zwiększa działanie na organizm. Taka mikstura połączona z miodem stawia na nogi, zastępuje kawę. W długiej drodze za kierownicą działa lepiej i dłużej a na pewno zdrowiej niż napoje energetyczne.

Oferta - Cennik pierzgi 

 

Przeczytaj również o propolisie ( kicie pszczelim): Propolis informacje w pigułce