Miody Domańskich – miód mniszkowy

Dla pszczelarza widok wiosennych i letnich łąk ubielonych popularnymi w Polsce „dmuchawcami latawcami” to znak zbliżającego się sezonu na miód z mniszka* – żółtego polnego kwiatu.
Miód ten przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty i ciągliwy, krystalizuje dość szybko. Badania przeprowadzone na Litwie wykazały najniższą ze wszystkich miodów kwasowość tego miodu.
Miód ten znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, stosowany jest przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i stanach wyczerpania psycho-fizycznego. Dzięki zawartości choliny obniża się poziom lipidów wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Stosuje się też przy zaburzeniach trawienia spowodowanych niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych jak również schorzeniami żołądka i jelit na tle skurczowym.
Smak: słodki, lekko kwaśny
Kolor: od jasnożółtej do pomarańczowej.
*za „Miód dla zdrowia cud” Wydawnictwo BEE& HONEY sp. z o.o.

Najcenniejszymi produktami z ula dla naszego organizmu są pierzgapyłek propolis