Aktualności

Pszczoły szaleją z miodem nawłociowym

23 sierpnia 2016

 

 

 

  Od pierwszej dekady sierpnia pszczoły rozpoczęły eldorado na nawłoci. Nektar nawłociowy jest ostatnim produktem przynoszonym przez te owady z którego powstaje rzadko spotykany, przepyszny miód nawłociowy. Jego właściwości zdrowotne sprawiają że jest to jeden z najbardziej poszukiwanych miodów      

 

Pszczoły - najsprawniejsze ssaki na ziemi

8 lutego 2016

Pojedyncza pszczoła znaczy niewiele. Ma niewielkie szanse przetrwania kolejnej nocy. Jednak cała pszczela rodzina - tu jest siła. Posiada wszystkie cechy ssaków i jest najlepiej zorganizowaną społecznością. Pszczoły są stałocieplne - zachowują w gnieździe stałą temperaturę 34,5 oC. Opiekują się potomstwem, karmią larwy, bronią ich i zapewniają dach nad głową. Jak wszystkie ssaki wytwarzają mleczko ( pszczele ) o niezwykłych właściwościach odżywczych. Gromadzą różnorodne zapasy, potrafią je magazynować, przetwarzać oraz trwale konserwować w zbudowanych własnoręcznie woskowych komnatach. Nektar przerabiają w miód, 'słoiki' szczelnie zasklepiają woskiem. Pyłek kwiatowy kiszą (podobnie jak my ogórki czy kapustę), przemieniają w pierzgę i zalewają miodem. Tak właśnie powstaje pierzga - eliksir zdrowia dla pszczół i ludzi. Propolisem malują całe wnętrze ula, chroniąc domowników przed grzybami, bakteriami i wirusami. Na zdjęciu: upalny dzień i wentylatorki zapewniające utrzymanie w 'domu' stałej temp 34,5 oC. W końcu dzieci nie mogą się spocić ani przeziębić. Są na tyle przezorne i zapobiegliwe, że potrafią zgromadzić zapasy dla 20 - 30 tysięcy pszczół na okres 7-8 miesięcy. Wiem, o tym wiele się nie mówi ale..... gdyby nie było trutni .... ludzkość przestała by istnieć po kilku latach... Emotikon smile. Kochajmy trutnie Emotikon smile

Miód nawłociowy, ostatnie miodobranie w 2015 r.

23 września 2015

Jesteśmy w trakcie odbierania miodu nawłociowego. Jest to ostatnie miodobranie w tym roku. W stanie płynnym cały czas dostępny jest miód akacjowy, lipowy, spadziowy liściasty. Więcej o miodzie nawłociowym

Rodziny pszczele przygotowują się do zimy. Łany nawłoci kanadyjskiej, gorczyca i kwiaty łąk zapewniają bardzo dobre odżywianie pyłkiem młodych pszczół, które muszą przetrwać ponad 6 miesięcy bez pokarmu z zewnątrz. 

Tegoroczny miód akacjowy

10 czerwca 2015

Mamy już odwirowany pierwszy tegoroczny miód akacjowy. Akacja nektarowała niesamowicie. Jest jej dużo również w miodzie wielokwiatowym łąkowym i miodzie wielokwiatowym leśnym. Tegoroczne smaki są niepowtarzalne a miód dzięki dużej zawartości akacji będzie wolno krystalizował. Zapraszamy do zamówień Cennik miodów

Miodobranie 2015

18 maja 2015

Pod koniec tygodnia planujemy pierwsze miodobranie. Chłodna majowa pogoda nie sprzyjała noszeniu przez pszczoły nektaru, jednak bardzo rozciągnął się okres kwitnienia roślin. Najbliższy zbiór to miód mniszkowy, rzepakowy i różne wielokwiatowe. Powoli szykujemy pszczoły na akację, która zacznie kwitnąć w ostatnich dniach maja.

Miodowe smaki

17 maja 2015

Zapraszamy do odwiedzania naszej sekcji z przepisami. Znajdą tu Państwo sprawdzone przepisy na dania główne i desery. Ale to nie wszystko. Polecam przepisy na sosy do sałatek, trunki na bazie miodu a także przepis na mój popisowy chleb - chętnych na zakwas proszę o kontakt, chętnie udostępnimy.

 

A oto nowości, które warto spróbować (tym bardziej, że już za tydzień można się spodziewać świeżego miodu):

Nowości wśród deserów:

przepyszne ciasto rabarbarowe 

owsiane ciasteczka z miodem

kukurydziane mufinki miodowe

miodownik Agnieszki

 

Polecamy także:

zielony sos do sałatek

wiosenna sałatka z ciemnym sosem

 

Człowiek z krainy pszczół

8 maja 2015

Niedawno gościliśmy redaktorkę z portalu naturalnie.pro Zoję Żak. Było to bardzo interesujące spotkanie. Po wizycie pojawił się artykuł o naszej pasiece: Człowiek z krainy Pszczół

Rój pszczół w ogrodzie

8 maja 2015

Nadszedł czas intensywnego rozwoju pszczół. Naturalnie prowadzi to do podziału rodziny czyli wyjścia rójki. Wyrojone pszczoły wieszają się w niewielkiej odległości od pasieki. W przypadku zauważenia roju, dobrze jest poinformować pobliskiego pszczelarza. Z pewnością usunie rój, który stanie się nową rodziną w pasiece. Usuwanie roju zajmuje od kilkudziesięciu minut do (nawet) kilku godzin. Pamiętajmy że roju nie wolno w żadnym wypadku zniszczyć. 

Pszczoły noszą pyłek - wiosna w pełni

10 marca 2015

W ulach wiosna w pełni. pszczoły noszą kila rodzajów pyłku. Kończy kwitnąć leszczyna, dziś pojawił się pyłek  z krokusów i wiatropylnej olchy. Coraz bardziej nabrzmiewają wierzby iwy. Prawdopodobnie koło 20 marca wierzby rozkwitną na dobre. Matki pszczele z każdym dniem składają coraz więcej jaj. Wbrew obawom, rodziny dobrze przezimowały. W dwóch pasiekach rodziny są słabsze i nierówne. W pozostałych trzymają się dobrze. 

Pierwszy pełny oblot w 2015 r

8 marca 2015

Dziś pszczoły dokonały całkowitego oblotu. Posprzątały po zimie i zaczęły nosić pierwszy w tym roku pyłek. Kończy kwitnąć leszczyna. Pojawiają się pierwsze krokusy. Od dzisiaj z każdym dniem, królowa będzie składać coraz więcej jaj. Czekamy na zakwitnięcie wierzby iwy. :)

Poszerzamy ofertę o miód spadziowy

17 stycznia 2015

W tym sezonie, za namową naszych zaprzyjaźnionych klientów, wywozimy nasze pszczoły w daleką podróż. Wywieziemy jedną pasiekę na pierwszy miód spadziowy (iglasty). Spodziewamy się miodobrania tego czarnego miodu w okolicach lipca. Dla pszczół a zwłaszcza dla nas, jest to duże wyzwanie organizacyjne. 

Informacja o przesiedleniu, wywołała w ulach spore poruszenie ........ Nie schodzi z pierwszych stron gazet. Pszczele związki zawodowe już protestują. Bo przecież nie ma lepszego miejsca na świecie jak Chojnowski Park Krajobrazowy.... i dzikie podmokłe łąki.

Jednocześnie nie rezygnujemy z czerwcowo - lipcowego miodu wielokwiatowego łąkowego oraz akacjowego, który rokrocznie znika z naszych zapasów jako pierwszy. 

 

 

XVI Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych, Hotel Gromada, Warszawa 17-18.01.2015

13 stycznia 2015

Stoisko z miodami Pasieki Miody Domańskich na XVI Międzynarodowej Wystawie Kotów Rasowych 

 

17 – 18 stycznia 2015 r w Warszawie Hotel Gromada. Zapraszamy na degustację oraz zakupy wyrobów  naszych uśmiechniętych pszczół. W szczególności będzie możliwość nabycia miodów nawłociowego (kremowany), rzepakowego, akacjowo -rzepakowego (kremowany), wielokwiatowego leśnego (czeremcha, kruszyna), lipowego i gryczano - wielokwiatowego. Dodatkowo zaprezentujemy pyłek, pierzgę i propolis.

nadszedł najtrudniejszy okres dla pszczół

14 grudnia 2014

Wilgotna pogoda w grudniu z temperaturami dodatnimi oraz silny wiatr, to najgorsza pogoda dla pszczół. Wilgotne powietrze utrudnia pszczołom wentylację i odprowadzanie wilgoci. Podmuchy wiatru, zaburzają mikroklimat wewnątrz ula. Nadszedł sprawdzian dla pszczół, czy są wystarczająco silne oraz dla pszczelarza czy nie popełnił błędu podczas letnio - jesiennych prac w pasiece. Kondycja rodziny pszczelej, zależy w dużej mierze od ilości i jakości pyłku w okresie letnim, ilości pszczół, ilości i jakości zapasów jak również od zdrowia rodziny i ograniczenia warrozy. jesteśmy dobrej myśli. Obliczamy czas do pierwszego wiosennego oblotu pszczół ( koniec lutego - marzec). Przetapiamy wosk, przygotowujemy materiał do budowy uli i ramek.

Nasze stoisko 6-7 XII na Międzynarodowej Wystawie Kotów Rasowych

5 grudnia 2014

Zapraszamy do Warszawy na stoisko z miodami pasieki Miody Domańskich w dniach 6-7 XII 2014r. Międzynarodowa Wystawa Kotów Rasowych, 'Arena Ursynów', ul. Pileckiego 122 (sobota -  niedziela w godz. 10-17).

Ocena sezonu pszczelarskiego 2014, aktualne prace

13 listopada 2014

Pszczoły zostały ułożone i zabezpieczone przed gryzoniami. W gniazdach pozostało bardzo dużo miodu nawłociowego z września, więc niewiele potrzebowały uzupełnienia pokarmu zimowego ( 3-8 kg). 

Obecnie robię ostatnie korekty ( zabieram puste ramki), sprawdzam wentylację. Segreguję ramki z woszczyną i przygotowuję je do pozyskania pierzgi oraz propolisu. Warroza została ograniczona  ( dla niewtajemniczonych taki pszczeli kleszcz - powód wszelkiego zła w ulu). Mam nadzieję, że skutecznie ale to się okaże dopiero na wiosnę i latem przyszłego roku.

Nasze milusińskie noszą jeszcze pyłek jak szalone. Gdzieniegdzie kwitnie jeszcze koszona latem nawłoć i gorczyca, chryzantemy w ogrodach. Powstała z pyłku pierzga będzie wiosną nieocenionym skarbem przy karmieniu młodych larw. Dziki podchodzą coraz bliżej uli. Trochę mnie to niepokoi.

 A tegoroczny miód nawłociowy jest........... pyszny.

Ocena sezonu pszczelarskiego w  2014r.

Sezon uważam za niezbyt udany. Wiosenne miody dopisały, akacji było bardzo mało ze względu na zimną deszczową pogodę, lipy podobnie ( właściwie nektarowała tylko lipa szerokolistna i miód lipowy zebrałem z jednej pasieki). Spadzi liściastej nie dało się odebrać - wszystko zostawiłem pszczołom w lipcu by nie cierpiały głodu. Jedynie niewielką ilość zebrałem z domieszką kwitnącej w sierpniu nawłoci. Z jednej pasieki odebrałem miód lipowo-spadziowo-nawłociowy :). Bardzo ciekawy smak. Nawłoć nie zawiodła, choć miodu nawłociowego jest nieco mniej, niż w ubiegłych latach. Przyczyniły się do tego susze w II połowie sierpnia i we wrześniu.

 

Nadal trzymam się zasady uciekania z pasiekami od pól uprawnych zwłaszcza w II połowie sezonu gdy wylęga się pokolenie zimujące. Chyba pszczoły są mi za to wdzięczne. :)

Pierzga i propolis jesień 2014r

11 listopada 2014

Prace pasieczne dobiegają końca, w wolnych chwilach pozyskujemy pierzgę i propolis.

Dlaczego są najdroższymi produktami pszczelimi wielokrotnie przewyższając cenę miodu i wciąż obserwuje się ich niedobór?

Propolis pszczoły przynoszą  w niewielkich ilościach. Służy im jako zabezpieczenie przed rozwojem grzybów wirusów i bakterii. Pozyskujemy go poza sezonem pszczelarskim ( jego zbiór jest bardzo czasochłonny stąd nie wszyscy pszczelarze mają do niego cierpliwość.  Z jednego ula jesteśmy w stanie pozyskać  ok 50-150g tego surowca w sezonie. Tak niewielkie ilości w połączeniu z jego szerokim antybiotycznym spektrum działania sprawiają, że jest bardzo poszukiwany na nalewki, maści czy w stanie surowym. Nie powinno go nigdy zabraknąć w domowej apteczce.

Pierzga powstaje z przerobionego przez pszczoły pyłku z dodatkiem miodu i enzymow pszczelich. Pozyskujemy ją z ramek gniazdowych, które wycofujemy ( w przypadku naszej pasieki) wraz z ostatnim miodobraniem. Pierzga wielokolorowa ( jak na zdjęciu obok ) jest najcenniejsza, gdyż świadczy o tym, że powstała z urozmaiconego pyłku, więc spektrum jej działania będzie szersze.

Dlaczego cena pierzgi jest tak wysoka?

Ponieważ jest bezcennym źródłem białka i właściwości prozdrowotnych nie tylko dla ludzi ale również dla pszczół. Niedobór pierzgi lub pierzga powstała z pyłku zebranego z monokultur, powoduje niedorozwój i słabnięcie rodziny. Stąd zabranie każdej ramki pierzgi z ula, trzeba dwa razy przemyśleć. W niektórych rejonach naszego kraju jest to wręcz niemożliwe ( ze względu na możliwość osłabienia rodzin pszczelich). Pozyskanie pierzgi, wiąże się ze zniszczeniem zbudowanych ramek pszczelich, dostosowanie gospodarki pasiecznej do jej pozyskania i przechowania.

Pierzga z żyznych lasów mieszanych i łąk Chojnowskiego Parku Krajobrazowego powstała z pyłku zbieranego z wielu gatunków kwiatów ma szersze spektrum działania niż powstała na monokulturach uprawnych. Jej stosowanie w przypadku anemii, depresji, stanu osłabienia jest szeroko rozpowszechnione. Sami spożywamy pierzgę w następujący sposób. Czubatą łyżeczkę zalewamy wodą. Rano wypijamy na czczo.

Uwaga !!! Taka mikstura połączona z miodem stawia (po kilkudziesięciu minutach) na nogi podczas dalekiej podróży, zastępuje kawę, działa lepiej i dłużej a na pewno zdrowiej niż napoje energetyczne. Sprawdzone przez nas w długich trasach! 

Przygotowujemy pszczoły do zimowli

16 października 2014

Pszczoły zostały nakarmione na zimę. W gniazdach pozostało bardzo dużo miodu nawłociowego z września, więc niewiele potrzebowały uzupełnień na zimę.

Obecnie ścieśniamy gniazda, sprawdzamy wentylację i zabezpieczamy ule przed gryzoniami.

Segregujemy ramki z woszczyną, przygotowujemy je do pozyskania pierzgi i propolisu.

Walczymy z Warrozą ( dla niewtajemniczonych taki pszczeli kleszcz - powód wszelkiego zła w ulu).

Nasze milusińskie noszą pyłek jak szalone. Zrobiona z niego pierzga będzie nieocenionym skarbem wiosną przy karmieniu młodych larw.  

A tegoroczny miód nawłociowy jest........... pyszny

Pasieka w Ustanowie w rękach dzieci

12 października 2014

Takich gości jeszcze nie mieliśmy! Przyzwyczailiśmy się już do rodzin, dzieci w różnym wieku i ich rodziców, którzy przychodząc po miody zwiedzają naszą pasiekę. Ale przyjęcie niemal 40 dzieci w jednym czasie to już wyzwanie : )

Odwiedziła nas grupa dzieci spędzające swoje wakacje pod opieką wychowawców ze świetlicy społecznej na ulicy Sarenki w Zalesiu Górnym. Trzeba przyznać, ze zabawa była świetna. Część grupy pod okiem naczelnego pszczelarza oglądała (z bezpiecznej odległości) życie owadów w ulu. Potem odebrany miodek wirowali aż w końcu nalewali sobie słodkie prezenty do słoiczków. W tym czasie druga grupa pod okiem naczelnej kucharki zbierało w ogrodzie świeże owoce, z których powstał pyszny jogurt z owocami i miodem. Była też herbatka z miodem i ciasteczka owsiane…również z miodem.

Nasza pasieka w kotlet.tv!

11 października 2014

Wszyscy fani gotowania znają vlog kotlet.tv. To mekka tych, którzy szukają inspiracji i tych którzy chcą dzielić się pomysłami.

Nasza pasieka miała okazję gościć Paulinę i Michała, założycieli bloga, ponad rok temu. Nakręcony wtedy materiał filmowy właśnie ujrzał światło dzienne! Z serca dziękujemy za miłe słowa i jak zawsze zapraszamy po miodki : )